Historie
Alliantie Simba Familiezorg
Ontstaansgeschiedenis
Na een uithuisplaatsing kunnen kinderen in veel situaties – met begeleiding – terug naar huis. Toch gebeurt dat in Nederland nog te weinig, veelal omdat passende ondersteuning ontbreekt voor gezinnen die vastlopen. Daardoor vallen gezinnen definitief uit elkaar. Ouders en kinderen raken vervreemd van elkaar, en broers en zussen groeien gescheiden van elkaar op.
Deze feiten waren aanleiding voor SOS Kinderdorpen om de in België ontwikkelde interventie Simba Familiezorg ook in Nederland in te zetten. In 2019 startte SOS Kinderdorpen in samenwerking met verschillende partners in de jeugdsector de pilot Simba Familiezorg.
Deze pilot richtte zich op drie pijlers:
-
Familieversterking
Hoofddoelstelling pilot Simba Familiezorg
-
Lobby
Samen met Defence for Children lobby voeren voor wettelijke verankering van het recht voor broers en zussen om bij elkaar te blijven na een uithuisplaatsing. -
Onderzoek
In samenwerking met bureau VanMontfoort onderzoek doen naar de verdere ontwikkeling van de Simba Familiezorg-werkwijze. Daarnaast is gekeken hoe intensieve familiebegeleiding eraan kan bijdragen dat in Nederland meer uithuisgeplaatste kinderen met de juiste hulp weer veilig kunnen opgroeien bij hun ouders.
In 2023 is de pilot Simba Familiezorg succesvol afgerond. In bijna 90% procent van de gezinnen die zijn begeleid keerden de kinderen duurzaam terug naar huis. Zowel ouders als hulpverleners waardeerden de werkwijze van Simba Familiezorg als sterk en uniek.
In 2022 is een motie ingediend in de Tweede Kamer om het samenplaatsen van broertjes en zusjes na een uithuisplaatsing te verankeren in de Jeugdwet.
De samenwerkende partners binnen de pilot Simba Familiezorg hebben zich in 2024 verenigd in een alliantie. Zij vinden het van groot maatschappelijk belang dat kinderen recht hebben op behoud van hun familiebanden, ook als zij (tijdelijk) niet thuis wonen, maar bijvoorbeeld in een gezinshuis. Het is de gezamenlijke missie van deze partners dat minder kinderen uit huis worden geplaatst, dat familierelaties kunnen voortbestaan (waaronder de band tussen broers en zussen), en dat meer kinderen na een uithuisplaatsing terugkeren naar huis.
Binnen de Alliantie Simba Familiezorg zetten alle partners zich in om de werkwijze te blijven ontwikkelen en ervoor te zorgen dat in Nederland zoveel mogelijk gezinnen met een uithuisgeplaatst kind gebruik kunnen maken van Simba Familiezorg. Vertegenwoordig je een jeugdzorgaanbieder of gecertificeerde instelling en heeft jouw organisatie interesse om lid te worden van de Alliantie Simba Familiezorg? Neem dan contact op voor een kennismaking
Gezinshereniging
Over terugplaatsing van kinderen in hun eigen gezin zijn geen precieze cijfers bekend. Schattingen van enkele experts komen uit op 10 tot 50 procent. Een onderzoek onder gezinshuizen onderstreept dit: het spreekt over terugplaatsing in minder dan een kwart van de situaties.
kinderen en jongeren
tot 23 jaar ontvingen jeugdzorg
(ruim 10%)
jeugdigen ontvingen jeugdhulp met verblijf. Ongeveer de helft (21.705) van deze groep verbleef in een pleeggezin en 5.405 in gezinsgerichte opvang
RUIM
kinderen en jongeren verbleven bij een jeugdhulpaanbieder. Ongeveer 1.146 jeugdigen woonden in een gesloten setting
(bronnen: CBS, NJi)