top of page
SIMBA familiezorg

In de praktijk

Simba Familiezorg bereikt familieversterking en de terugplaatsing van kinderen in het eigen gezin in vier fases, op maat aangepast op het gezin:

1. Voorbereidingsfase: hieronder vallen de aanmelding, screening, matching en eerste kennismaking tussen alle betrokkenen: ouders, kinderen (afhankelijk van hun leeftijd), gezinshuis- of pleegouders, familiebegeleiders, jeugdzorgprofessionals en andere betrokken hulpverleners. Zij vormen samen het Simba-team van het gezin.

2. Startfase: het Simba-team werkt aan het ontwikkelen van de samenwerking tussen alle betrokkenen. De ouders stellen samen met de familiebegeleider zelf een familieplan op. Daarin leggen ze de doelen en voorwaarden vast voor mogelijke terugkeer van de kinderen en/of herstel van de gezinsrelaties. Bij voorkeur gebeurt dit na een zogeheten Eigen Kracht Conferentie, die in kaart brengt welke mensen belangrijk zijn voor het gezin (bijvoorbeeld grootouders, buren, vrienden) en wat zij kunnen en willen bijdragen om de doelen te halen.

3. Werkfase: de familiebegeleider richt zich op het versterken van het gezin, bijvoorbeeld door de opvoedingsvaardigheden van de ouders te versterken en/of hen te begeleiden naar externe hulpverlening. Er is ook veel aandacht voor herstel van gezinsrelaties en voor de relatie met de mensen die voor de ouders en kinderen belangrijk zijn.

​

4. Fase van terugkeer en nazorg: uiterlijk een jaar na de uithuisplaatsing van de kinderen komt de vraag aan de orde of (gedeeltelijke) terugkeer naar huis mogelijk is. Terugplaatsen gebeurt altijd stapsgewijs, onder zorgvuldig toezicht en aan de hand van een terugkeerplan. Opnieuw is er veel aandacht voor de eigen kracht en eigen kring van het gezin. Na terugplaatsing biedt Simba Familiezorg ambulante gezinsbegeleiding totdat het wijkteam kan starten of tot een zorgaanbieder de zorg kan overnemen. Als terugkeer niet mogelijk is, kijkt het Simba-team naar alternatieven. Mogelijk kunnen de kinderen langer in het gezinshuis of pleeggezin blijven, of gaan ze bij familie of een andere persoon in het netwerk wonen.

SIMBA METHODIEK WERKWIJZE.png
Alliantie SIMBA familiezorg

kinderen en jongeren
tot 23 jaar ontvingen jeugdzorg
(ruim 10%)

jeugdigen ontvingen jeugdhulp met verblijf. Ongeveer de helft (21.705) van deze groep verbleef in een pleeggezin en 5.405 in gezinsgerichte opvang

RUIM

kinderen en jongeren verbleven bij een jeugdhulpaanbieder. Ongeveer 1.146 jeugdigen woonden in een gesloten setting

(bronnen: CBS, NJi (2022/2023))

bottom of page