Aandacht bij Verenigde Naties voor samenplaatsing broers en zussen

Op 16 en 17 september organiseert het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties (VN) de tweejaarlijkse ‘Dag van Algemene Discussie over kinderrechten’. Deze staat dit keer in het teken van Alternatieve/Familiegerichte zorg. Het is een uitgelezen kans om de balans op te maken van hoe kinderrechten in de praktijk worden geïmplementeerd, en welke barrières en uitdagingen er zijn op dit gebied. SOS Kinderdorpen diende samen met Defence for Children een bijdrage in over samenplaatsing van broers en zussen na een uithuisplaatsing, één van de thema’s waarvoor SOS Kinderdorpen in Nederland aandacht vraagt via het programma Simba Familiezorg.

Hoe staat het met kinderrechten?

De Dag van Algemene Discussie biedt naast verdieping ook mogelijkheden voor het VN-Kinderrechtencomité om te beoordelen in hoeverre het VN-Kinderrechtenverdrag is geïmplementeerd. En hoe de lidstaten zich inzetten voor kinderen die zonder ouderlijke zorg opgroeien sinds het verdrag is aangenomen in 1989. Op basis van de inbreng van experts, inclusief kinderen en jongeren, doet het comité aanbevelingen om het beleid rond dit thema te verbeteren. Deze aanbevelingen stimuleren systemische verandering van alternatieve zorg voor kinderen en waarborgen kinderrechten hierin.

Gescheiden opvang voorkomen
Gloria (r) en haar zus groeiden op in verschillende pleeggezinnen

Voorafgaand aan de discussies op deze dag is een openbare consultatie geweest. SOS Kinderdorpen Nederland heeft, in samenwerking met SOS Kinderdorpen België en Defence for Children, een bijdrage ingediend op het onderwerp ‘samenplaatsing van broers en zussen bij uithuisplaatsing’. Hierin pleiten ze voor het voorkomen van scheiding van kinderen bij uithuisplaatsing, tenzij dit niet in het belang van een van de kinderen is. De aanbevelingen zijn gericht op het VN-Kinderrechtencomité, de Nederlandse overheid en andere nationale overheden en (jeugd)professionals om zo wetgeving, beleid en praktijk te beïnvloeden die impact hebben op een kinderleven. Aanvullend op deze bijdrage hebben wij gezamenlijk een videobijdrage ingediend, waarin Gloria (16 jaar) haar gemis toelicht over het opgroeien in een pleeggezin zonder haar zus.

Simba Familiezorg

SOS Kinderdorpen pleit al langer voor het voorkomen van gescheiden opvang van broers en zussen bij een uithuisplaatsing. Daarom ondersteunen wij in Nederland gezinnen waar (tijdelijk) geen veilig thuis is via Simba Familiezorg. Met dit, door de Nationale Postcode Loterij gesteunde, programma willen wij eraan bijdragen dat in Nederland zo veel mogelijk kinderen kunnen opgroeien in hun eigen familie. Dit gebeurt onder andere door ouders intensief te begeleiden en het netwerk van het gezin te versterken.

Meer weten?

Hier vind je meer informatie over de Dag van Algemene Discussie van het VN-Kinderrechtencomité.

Lees de bijdrage van SOS Kinderdorpen en Defence for Children.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.