Gedeeld ouderschap

Kinderen die (tijdelijk) in een gezinshuis of pleeggezin wonen, leven in twee families. Ze komen in een gezin waarvan ze de mensen, regels en gewoonten meestal niet kennen. Dat is op z’n zachtst gezegd wennen. Het contact tussen ouders en gezinshuis- of pleegouders roept in de praktijk vaak vragen of dilemma’s op, ook al willen ze allemaal het beste voor de kinderen. Hoe beter de samenwerking, hoe groter de kans dat kinderen op termijn terug kunnen naar huis. Of, als dat niet lukt, contact kunnen houden met hun familie.

Oog voor elkaars rol

In het boek ‘Opgroeien in twee families’ zijn verhalen gebundeld van kinderen, ouders, pleegouders en jeugdhulpverleners over het delen van ouderschap en opvoederschap. Wat vinden zij belangrijk vanuit hun eigen perspectief en hoe gaan ze om met het belang van de anderen? De auteurs delen ook inzichten uit recente onderzoeken naar pleegzorg. Een interessant boek voor (professionele) opvoeders en jeugdhulpprofessionals.

‘Opgroeien in twee families’, auteurs: Yvonne Aartsen, Gé Haans en Marieke Klein Entink, uitgeverij SWP

Meer weten?

Simba Familiezorg is een initiatief van SOS Kinderdorpen Nederland. Wij zetten ons in voor een samenleving waarin alle kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien binnen hun eigen familie.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.