18 februari 2021
De aankomende Tweede Kamerverkiezingen kunnen bijdragen aan meer politieke aandacht voor kinderrechten. En dat is hard nodig, volgens de kieswijzer die Defence for Children heeft ontwikkeld. Deze toont hoe partijen denken over kinderthema’s, zoals armoede en onderwijs.
Kinderen en jongeren worden hard getroffen door armoede en conflicten. Het Nederlandse beleid moet hier aandacht voor hebben, vindt SOS Kinderdorpen. De organisatie zet zich wereldwijd in voor kinderen die leven zonder veilig thuis en in ons land via het familieversterkende programma Simba Familiezorg.
Defence for Children analyseerde het partijprogramma van de dertien grootste partijen op kinderrechtenthema’s. Daaruit blijkt dat slechts vijf de situatie van kwetsbare kinderen actief willen verbeteren. “Alleen de ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 vertalen het VN-Kinderrechtenverdrag en andere internationale verdragen naar concrete investeringen in kinderrechten,” aldus Mirjam Blaak, directeur van de kinderrechtenorganisatie.
Actief tegen armoede
Kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen lopen meer risico op een slechte gezondheid, lage schoolresultaten, kindermishandeling en verwaarlozing. Opvallend is dan ook dat niet veel partijen het bij armoedebeleid specifiek over kinderen hebben. Terwijl er nog steeds gezinnen worden afgesloten van drinkwater of hun huis kwijtraken omdat ze de rekeningen niet kunnen betalen. PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie hebben concrete plannen om dit te verbieden.
Passende hulp in de jeugdzorg
Bijna alle partijen willen de jeugdzorg verbeteren en zeggen hiervoor extra budget te reserveren. Een kind dat jeugdhulp nodig heeft moet tijdig hulp op maat krijgen. Wachtlijsten mogen dat niet belemmeren, signaleren VVD, D66, DENK, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en PVV. Kiezers die willen dat zorg ook beschikbaar blijft voor jongeren na hun 18e kunnen terecht bij GroenLinks, ChristenUnie, D66, Partij voor de Dieren en SGP. Het beperken van de gesloten jeugdzorg en de keuze voor alternatieven komen alleen voor in verkiezingsprogramma’s van SGP en ChristenUnie.