Nationale Broer en Zus-Dag 2022

Op 30 september is het Nationale Broer en Zus-dag. Dé dag om stil te staan bij wat je broer of zus voor jou betekent.

Met ‘Waar is Willems zusje?’ vragen we aandacht voor kinderen die elkaar na een uithuisplaatsing uit het oog (dreigen) te verliezen, waardoor familiebanden definitief beschadigd raken. Help mee dit te voorkomen door mee te doen aan de actie. Zie jij waar het zusje van Willem zit in de tekening? Laat het weten via onze socials en maak kans op een familie- of vriendenuitje naar Slagharen voor maximaal 6 personen.

Aangrijpende verhalen

De band tussen broers en zussen is er een voor het leven. Ze leren van elkaar, spelen samen, maken grappen, ruziën ook wel eens en ze zijn er voor elkaar in moeilijke tijden. Juist daarom is het belangrijk dat kinderen uit één gezin samen blijven als ze (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Bekijk de aangrijpende filmpjes waarin broers en zussen elkaar verrassen met een bijzondere videoboodschap.

Wat doet SOS Kinderdorpen?

SOS Kinderdorpen wil eraan bijdragen dat veel meer kinderen in Nederland weer veilig thuis kunnen wonen. En dat meer uithuisgeplaatste kinderen samen met hun broer(s) of zus(sen) kunnen blijven, zodat ze steun hebben aan elkaar. Daarom pleiten SOS Kinderdorpen samen met Defence for Children voor een wettelijk recht op samen opgroeien. Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind zegde de Tweede Kamer deze zomer toe dat hij het uitgangspunt ‘broers en zussen samenplaatsen, tenzij dat niet in hun belang is’ wil opnemen in de Jeugdwet. Beide organisaties roepen de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport op vaart te zetten achter dit voornemen.

In de afgelopen jaren heeft SOS Kinderdorpen Nederland via haar pilot Simba Familiezorg een familieversterkende methodiek ontwikkeld om gezinnen te ondersteunen na een uithuisplaatsing. In nauwe samenwerking met jeugdbeschermers en jeugdhulporganisaties zijn tijdens de pilot broers en zussen samen opgevangen en na intensieve begeleiding van hun ouders teruggekeerd naar huis op een manier die alle betrokkenen zien als veilig en duurzaam. De methodiek en de opgedane kennis over de begeleiding van ouders delen we graag met politici, beleidsmakers en uitvoeringsorganisaties in de jeugdhulp.

Dankzij de Nationale Postcode Loterij

SOS Kinderdorpen gelooft in de kracht van familie. Al ruim 70 jaar zetten we ons wereldwijd in voor kinderen zonder ouders of veilig thuis. Ons werk in Nederland is mede mogelijk gemaakt door de deelnemers aan de Nationale Postcode Loterij.

Lees ook onze verhalenbundel over broers en zussen.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.