Broers en zussen in beeld

Vijf HBO-studenten van de Fotovakschool in Amsterdam hebben een fotoserie gemaakt over broers en zussen. Daarmee willen Eva Damstra, Julia Captein, Merel Hegenbart, Melissa Fenijn en Priscilla van der Holst, laten zien hoe het is om mét je broer of zus op te groeien in plaats van gescheiden.

Studenten fotovakschool
Fotograaf Eva Damstra: “Een band tussen broers en zussen is mooi en breekbaar. Het hoort niet dat andere mensen daar invloed op uitoefenen. Met je broer of zus opgroeien moet vanzelfsprekend zijn.”

Niet vanzelfsprekend samen

Broers en zussen zouden bij uithuisplaatsing altijd samen in een pleeggezin of gezinshuis moeten komen, tenzij dat niet in het belang is van (één van) de kinderen. Maar Nederland heeft geen wet waar dat in vastligt. Daarom komen ze lang niet altijd in hetzelfde pleeggezin of gezinshuis terecht. Deze praktijk en wetgeving zijn niet in lijn met het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties en met andere internationale wet- en regelgeving.

Defence for Children en SOS Kinderdorpen werken samen om ervoor te zorgen dat, tenzij er zwaarwegende contra-indicaties zijn, het principiële recht van gezamenlijke opvang van broers en zussen in de Nederlandse Jeugdwet komt te staan. We maken ons ook hard voor uitvoering van dit recht in de praktijk. Om dit te bereiken, voeren we een gezamenlijke lobby van september 2017 tot en met juni 2022.

Fotograaf Melissa Fenijn: “Als fotograaf heb ik van dichtbij gezien hoe verschillende broers en zussen met elkaar verbonden zijn. Deze connectie is onvervangbaar en zou niet verbroken mogen worden bij uithuisplaatsing!”

Onmisbare band

De studenten vroegen broers en zussen die samen opgroeien dingen te doen die ze normaal ook altijd met elkaar doen. Tijdens deze bijzondere, maar ook alledaagse momenten zijn de kinderen gefotografeerd. Na een paar minuten gingen de meesten op in hun spel en vergaten ze de camera. De studenten hebben verschillende families ontmoet en daar gezien hoe sterk de band tussen broers en zussen is.

Bekijk de fotoreportage ‘We are Family’

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.