Verhalen over families versterken in Trouw

In aanloop naar Wereldfamiliedag brengt Trouw op 6 mei een bijlage uit van SOS Kinderdorpen die helemaal over families gaat. Naast verhalen over internationale programma’s is er ook aandacht voor gezinnen in Nederland waarvan de kinderen (tijdelijk) niet thuis opgroeien. Met de pilot Simba Familiezorg richt SOS Kinderdorpen zich op het samenplaatsen van broers en zussen na een uithuisplaatsing en op terugkeer van kinderen naar huis.

Eigen belangenbehartiger voor kinderen

In Trouw pleit hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning ervoor kinderen dat na een uithuisplaatsing altijd een eigen belangenbehartiger krijgen. Elke beslissing over het gezin gaat immers over hún toekomst. In haar ogen is ook meer inzet nodig op familieversterking in de periode dat kinderen niet thuis wonen om de kans op terugkeer naar hun ouders te vergroten.

Weer samen op één plek

Gezinshuishouders Wendy en Jan-Peter Oudenampsen werken samen met Simba Familiezorg bij de opvang van drie kinderen uit één gezin. Ze vertellen wat het voor dit broertje en zijn zusjes betekent dat ze samen kunnen opgroeien, nadat ze eerst gescheiden waren opgevangen. Ook de ouders maken deel uit van hun dagelijks leven. Voor Wendy is dat vanzelfsprekend: ‘Als mijn kinderen uit huis waren geplaatst, zou ik over elke kleine verandering in hun leven willen meebeslissen. Zo kijk ik naar de ouders van deze drie kinderen: zij blijven hun vader en moeder.’

Simba Familiezorg is mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.