Aandacht voor Broer en Zus Dag bij RTL Koffietijd

Op Nationale Broer en Zus Dag was Arian Buurman, algemeen directeur van SOS Kinderdorpen Nederland, te gast bij RTL Koffietijd. Zij vertelde in het programma over de bijzondere band tussen broers en zussen en over het belang dat kinderen uit één gezin samen kunnen opgroeien, ook als dat (tijdelijk) niet kan bij hun eigen ouders. Om te benadrukken hoeveel zussen voor elkaar kunnen betekenen, had ze een verrassing in petto voor presentatrices Quinty Trustfull en Vivian Slingerland.

Een oproep op via Facebook van de redactie van RTL Koffietijd leverde eerder deze week een stroom aan foto’s en apps op van televisiekijkers over hun bijzondere relatie met een broer of zus. ‘Mijn steun en toeverlaat’, schreef een van hen.

Zussen onderling 

Dat broers en zussen veel aan elkaar kunnen hebben, bleek uit de persoonlijke verhalen van beide presentatrices. Quinty Trustfull en haar zus werden nog closer nadat hun ouders overleden. De zus van Vivian Slingerland woont in Spanje, waardoor ze elkaar vanwege corona al een tijd niet kunnen bezoeken. Toch is het contact er niet minder hecht om. Hoe hecht, bleek uit de videoboodschap die de RTL-redactie met medeweten van SOS Kinderdorpen had opgenomen van beide zussen, en die tot verrassing van Quinty en Vivian in de uitzending kwamen.

Familieliefde

Arian Buurman vertelde dat familieliefde een voorwaarde is voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. SOS Kinderdorpen zet zich al decennialang wereldwijd in vanuit de visie dat ieder kind een liefdevolle, veilige familie nodig heeft. Ook in Nederland valt op dat vlak nog veel te doen. In ons land groeien zo’n 65.000 kinderen niet op bij hun eigen ouders. Daar komt bij dat na een uithuisplaatsing broertjes en zusjes uit één gezin in veel gevallen op verschillende plekken worden opgevangen. Daardoor moeten ze, juist in een moeilijke tijd, elkaars steun missen. SOS Kinderdorpen is in Nederland gestart met Simba Familiezorg om gezinnen te ondersteunen waarvan de kinderen uit huis zijn geplaatst, met als doel dat meer kinderen veilig kunnen opgroeien in hun eigen familie.

Prioriteit in de politiek

In juni 2019 nam de Tweede Kamer unaniem een motie aan die minister Hugo de Jonge oproept te onderzoeken hoe het uitgangspunt dat kinderen uit één gezin bij elkaar blijven beter kan worden gehanteerd. De minister zegde toe te laten nagaan om hoeveel kinderen het precies gaat en hoe het kan dat broers en zussen vaak niet samen worden opgevangen, terwijl dat meestal wel in hun belang is. Dit onderzoek is echter een jaar later nog niet gestart. De directeur van SOS Kinderdorpen vroeg bij Koffietijd opnieuw aandacht van de politiek voor deze kwestie, om eraan bij te dragen dat ook in Nederland zo veel mogelijk broers en zussen een band voor het leven kunnen opbouwen.

Je kunt de uitzending online terugkijken.

Lees meer over het Simba Familiezorg Programma

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.